TASCA 3



EL PAISATGE

El paisatge que es veu des de la finestra de l’habitació, el de les vacances o el del lloc on un se sent bé, és un dels elements que proporcionen benestar personal i identificació cap aquest lloc.
Les persones però, actuem sobre el paisatge i les nostres accions, per petites que siguin, poden millorar-lo o empitjorar-lo.
Això farà que els paisatges no només siguin naturals, un cop hi ha la intervenció humana pràcticament absoluta també podríem parlar de paisatges urbans.
A Catalunya hi ha diversitat de paisatges que hauríem de preservar. Per sensibilitzar-nos de la seva importància cal tenir en compte els components personals i simbòlics d'aquell paisatge així com també l'actuació humana.           


PREGUNTES

Davant un paisatge ens podem fer  diferents preguntes. Per exemple:
- Com et sents davant aquest paisatge? (Informació i percepció inicial del paisatge)
- Com és? (Descripció del paisatge)
- Com ha canviat? Per què? Quines conseqüències tenen aquests canvis? (Anàlisi dels processos d’evolució i canvi que es produeixen en el paisatge)
- Què opinen les persones que hi viuen? (Conflicte/consens i empatia sobre els canvis en el paisatge)
- Com creiem que evolucionarà i com ens agradaria que fos? (Prospectiva sobre el paisatge)
- Quines conclusions en podem treure? (Conclusions generals).


ADJECTIUS D'UN PAISATGE

Podem observar atentament un paisatge i expressar les impressions que et fa sentir mitjançant adjectius com: agradable, desagradable, ampli, estret, bell, lleig, brut, net, comunicat, incomunicat, degradat, conservat, divers, monòton, feréstec, cultivat, gran, petit, harmoniós, discordant, muntanyós, planer, obert, tancat, poblat, despoblat, sec, humit, etc.


LECTURA D'UN PAISATGE



AIGUA


L’aigua , des de sempre, ha estat un dels principals elements  dels nostres paisatges. Els  humans, al llarg de la història hem anat buscant els llocs on viure en bona mesura per l’aigua. Ja sigui en forma  de fonts, de rius i rieres o d’estanys. És per això que, avui, es fa difícil parlar del paisatge sense associar-lo a l’aigua i al  que hi ha al seu voltant.

Durant la vostra estada anireu a fer un treball d'investigació d'un tram del curs alt del riu Llobregat, però abans de venir hauríeu de conèixer una mica els rius.

Per començar, hauríem de tenir clar què és un riu, com es forma, quines són les seves parts... Per esbrinar-ho us proposem que feu una ullada a les animacions que trobareu tot seguit. Només us cal clicar els enllaços i obrir bé els ulls i les orelles.



EL RIU LLOBREGAT

Ens situarem en el riu Llobregat. Hauríeu de saber on neix i on desemboca, conèixer algun dels seus afluents més importants...

Els rius de Catalunya



MATERIALS I PROCESSOS GEOLÒGICS DEL RIU

Tots heu vist un riu i coneixeu els materials que hi ha, però amb aquests materials el riu hi fa unes feines, sabeu quines? I diferents cursos que tenen les seves pròpies característiques.







L'AIGUA

Aquest és un element molt important del riu, que serà objecte del vostre estudi. Us deixem un parell de vídeos que expliquen diferents aspectes relacionats amb aquest líquid tan necessari per a la vida.











Després d'haver vist tots aquests recursos, podríeu fer un mural del paisatge que s'observa des de l'escola o des d'algun indret del vostre poble. I enviar-nos una foto d'aquest mural o bé publicar-la aquí al bloc com a ENTRADA NOVA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada